Sunday, 3 March 2013

lets do it your self! EVA FOAM ROSES!

hye kawan2! ok now asip nak cite mcm mane asip buat eva foam ni... memandangkan banyak org dok tanye camner asip buat ni... so rasenyer better asip ajar la korang supaya korang reti buat sendiri... ahahahahah lol...

ok ni hasil tangan seorang jantan...so korang b2b kaum kaum hawa ni mesti la boleh buat lagi chantek kan kan kannnn hehhehe... 


 bahan2 yang di perlukan
1) eva foam.... pegi kedai alat tulis or art shop, sile carik eva foam ni... kalau tak tahu boleh google jeee.. hahaha.. boleh pileh warna ikot teman pelamin anda... texture dye lembut mcm span.. tapi sile carik yang nipis supaya mudah nk bentuk :)
2) glue gun.... senang nk buat kerja2 menembak dan melekat
3) jari jemari yang mulus.... digunakan untuk membentuk bunga... hohoho

JOM BUAT!
STEP 1 : potong 3 keping eva foam mengikut besar yang anda inginkan... kalau kecik sangat susah nk bentuk... diameter 5-8 inci dah boleh menghasilkan bunga yang cantik....

STEP 2 : kemudian gunting seperti gambar rajah diatas... lol.. yang petama potong 1 garis je..  yang kedua potong sampai putus dua kelopak.. yang ke 3, potong sampai putus 1 kelopak... sbb yang kecik tu kita nk buat kudup bunga dye... (kudup tu bahasa mak asip....rasenye korang pahamkan kudup bunga tu apeee.. lol)


STEP 3 : kite buat kudup bunga tuh.. pakai kelopak yang 1 dah putus tu.. kite gentel n gulung dye jadik mcm ni... ^_^ 

 STEP 4: kite ambil kelopak 2 ketul pulak n cantumkan... ^_^ gentelkan dihujung supaya dye kelopak dye terbuka...


STEP 5 : now kite ambil kelopak 4 n cantumkan dan gentel! hohoho


STEP 6 : kite ambik kelopak 5 n buat menda yang sama pulak.. ^_^


STEP 7 : ambil kelopak yang terakhir... kepingan foam yg ade 6 kelopak n cantumkan ^_^


STEP 8 : haaaaa! siapppp! cantikkan ^_^ 

kalau korang kreatif boleh guna untuk macam2 aktiviti, boleh buat pelbagai size & warna jugak... ni contoh biler kita dah buat banyak2 dye akan jadik sejambak bunga yang cantik sangat!




 hati2 guna glue gun! nanti melecur jari macam asip.... huhuhu... sakit tauuuu.. panas!


 boleh letak atas dulang hantaran ^_^ (padahal asip main ambek je alas cupcake.. haha)


boleh buat gubahan hantaran... comel kan ^_^


boleh print pic ni lebih mudah n selamat mencuba!!! ^_^


bunga foam tu asip tampal dalam frame jadikkan background pelamin... heheheeh

15 comments:

  1. asaL kretipp sangat nih?? why2????
    uwaa... Sya La spesis hawa yg xreti tu..! sedih x? uhukkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... Sya boleh la buat.. try slow slow k... ikut step by step tu boleh punyerrr ^_^ hehe

      Delete
  2. wewitttt sangat rajin okey diy bunga2 tu...jeles okey..WE tak sehebat awak lah nak diy bunga2 chantek itu... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah.... WE bleh punyer lah... kite pon google2 je... cube cube nnti jadiklah.. heheh ^_^

      Delete
  3. Replies
    1. 1 helai tu kalau tak salah dlm rm2.50 boleh muat dlm 3 kuntum (anggaran) bergantung kpd size bunga.... dye ade banyak size... n boleh tengok2 dekat kedai2 artshop/ stationaries/ hantaran berdekatan ^_^ google pon boleh.. (manelah tau ade pemborong online) hehe

      Delete
  4. Order dengan hasif je la..bole tak..?? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg ni bz siket... tak sempat klu nk buat... hohooo ^_^

      Delete
  5. salam hasif..cmne nk wat kelopak bunga tu jd mcm melentik tu huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene guna jari kembangkan... awak gune jari then tekan kelopak tu mcm nk tekan doh karipap.. tolak pelan2 nnti terkoyak plak.. hehe

      Delete
  6. hi..google2 terjumpa pulak blog n post ni.. hehe.. nk tnya yg potong 3 keping gmbar atas sekali tu sama saiz ke tiga2 keping tu?

    ReplyDelete
  7. akhirnya saya jumpa gak....saya akan cuba buat....tq atas perkongsian yg bermanfaat...semoga bz bertambah maju dan dimurahkan rezeki....Amin

    ReplyDelete
  8. nak template bunga tuuuuuu...

    ReplyDelete
  9. Mcm mana hasif potong bentuk bunga tu?pkai apa?

    ReplyDelete